Chemické složení propolisu

Složení propolisu může být velmi rozdílné v porovnání mezi jednotlivými včelstvy, což také brání jeho zařazení do lékopisu díky nestálému složení obsažených látek.  

Konečné složení propolisu může být velmi odlišné na základě podmínek v doletovém území včel. Rozhodující je nabídka druhů rostlin, které pro sběr pryskyřičných látek včely využívají. Např. pokud je v blízkosti hojnost topolů, získávaný propolis nese výrazný charakter pryskyřice na topolových pupenech. Výrazně se pak v konečném produktu uplatňují také složky, které se nachází v topolových pupenech, které lze využít v terapii např. jako podpůrnou léčbu komplikací spojených s boreliovou infekcí. Jsou dosahovány výborné výsledky při pravidelném užívání jak extraktu z topolových pupenů, tak propolisu, který z takové oblasti pochází.

Podíl včelího vosku ve výsledném propolisu je poplatný místu, kde ho včely používají. Prakticky čistý, bez příměsi vosku je v podobě tenkých vrstviček na rámcích, vnitřních stěnách nástavků, na buňkách plástů. Pro tento účel včely propolis využívají spíše jako lak, který v tenké vrstvičce rozprostírají. Takto využitý proplis je ale nemožné získat pro další využití.

Dále podle velikosti štěrbinek a prostorů, kde včely propolis používají, se liší zastoupení včelího vosku tak, že pokud včely potřebují zatmelit prostor větší než 2-3 mm podíl vosku se již velmi zvyšuje, i nad 50 %, prostory větší než 6-8 mm již většinou včely zastavují voskem např. v podobě tzv. můstků mezi nástavky, rámky atp.

Složení propolisu je neustále námětem četných studií, převážně v zemích východní Evropy a asijských zemích, kde má využití propolisu velkou tradici. Dosud bylo v propolisu zjištěno nejčastějších přibližně 150 složek, ale celkově bylo již izolováno více než 180 látek a každá další analýza vzorků propolisu přináší objevení nových složek. Za nejbohatší propolis se považuje propolis brazilský z tropických oblastí, kde bylo zjištěno nejvíce látek v jednom vzorku propolisu a nejvyšší obsah flavonoidů.

 

 

Tabulky zpracovány podle A.Přidal (učební texty Včelař – farmář, Jihočeská včelařská škola Blatná)

Hlavní složkou propolisu jsou flavonoidy a fenolické kyseliny a jejich estery, které často přesahují 50% podíl všech složek propolisu. Flavonoidy jsou hlavní složkou odpovědnou za antibakteriální účinky propolisu – bylo jich zjištěno okolo 40 různých látek (galangin, kaempferol, quercetin, pinocembrin, pinostrobin, pinobanksin a další). Většinou látky při analýzách bývají zařazeny pouze do určité sběrné chemické klasifikační skupiny. V této tabulce jsou uvedeny některé z konkrétních látek, které byly v různých vzorcích propolisu zjištěny.

Složení propolisu

Třída komponentů

Skupina komponentů

látky pryskyřičnaté povahy

45 až 55 %
flavonoidy

fenolové kyseliny a jejich estery

vosky a mastné kyseliny

25 až 35 %
nejvíce pocházejí z včelího vosku, ale mají rostlinný původ

éterické oleje

až 10 %

dusíkaté látky

5 %
proteinů pravděpodobně z pylu; volné aminokyseliny (AK): 45,8 % ze všech přítomných AK tvoří arginin a prolin, zbytek AK se vyskytuje pouze ve stopách.

jiné organické a minerální látky

5 %
ze 14 stopových minerálů, kde Fe a Zn jsou zastoupeny nejvíce, dále obsahují např. Au, Ag, Cs, Hg, La, Sb

ketony, laktony, quinony, steroidy

benzoová kyselina a její estery

vitamíny – pouze B3

cukry

 

Některé flavonoidy a fenolové izoláty v propolisu

 

Obecný název

Chemický vzorec

FLAVONOIDY

Chrysin

5,7-dihydroxyflavon

Tektochrysin

5-hydroxy-7-methoxyflavon

Galangin

3,5,7-trihydroxyflavon

Akacetin

5,7-dihydroxy-4´-methoxyflavon

Isalpinin

3,5-dihydroxy-7-methoxyflavon

5-hydroxy-4´,7-dimethoxyflavon

Kempferol

3,4,5,7-tetrahydroxyflavon

Kempferid

3,5,7-trihydroxy-4´-methoxyflavon

Rhamnocitrin

3,4´,5-trihydroxy-7-methoxyflavon

3,5-dihydroxy-4´,7-dimethoxyflavon

5,7-dihydroxy-3,4´-dimethoxyflavon

Pektolinarigenin

5,7-dihydroxy-4´,6-dimethoxyflavon

Isoramnetin

3,4´,5,7-tetrahydroxy-3-methoxyflavon

Quercetin

3,3´,4´,5,7-pentahydroxyflavon

3,3-dimethyl eter quercetinu

4´,5,7-trihydroxy-3,3´-dimethoxyflavon

Pinocembrin

5,7-dihydroxyflavanon

Pinostrobin

5-hydroxy-7-methoxyflavanon

Pinobanksin

3,5,7-trihydroxyflavanon

3-Acetyl pinobanksin

5,7-dihydroxy-3-acetylflavanon

5-hydroxy-4´,7-dimethoxyflavanon

Sakuranetin

4´,5-dihydroxy-7-methoxyflavanon

Isosakuranetin

5,7-dihydroxy-4´-methoxyflavanon

3,7-dihydroxy-5-methoxyflavanon

2,5-dihydroxy-7-methoxyflavanon

FENOLY

Vanilin

4-hydroxy-3-methoxybenzaldehyd

Isovanilin

3-hydroxy-4-methoxybenzaldehyd

Benzylalkohol

-hydroxytoluen

3,5-dimethoxybenzyl alkohol

Kyselina benzoová

 

alkohol skořicový

3-fenyl-2-propen-1-ol

kyselina skořicová

3-fenyl-2-propenová kyselina

kyselina kumarová

3-(4-hydroxyfenyl)-2-propenová kyselina

kyselina kávová

3-(3,4-dihydroxyfenyl)-2-propenová kyselina

kyselina ferulová

3-(4-hydroxy-3-methoxyfenyl)-2-propenová kyselina

Kyselina isoferulová

3-(3-hydroxy-4-methoxyfenyl)-2-propenová kyselina

Eugenol

2-methoxy-4-(2-propenyl)fenol

Benzyl ester kyseliny skořicové

benzyl 3-fenyl-2-propenoát

Benzyl ester kyseliny skořicové

benzyl 3-(4-hydroxyfenyl)-2-propenoát

Benzyl ester kyseliny kávové

benzyl 3-(3,4-dihydroxyfenyl)-2-propenoat

Fenetyl ester kyseliny kávové

 

3-methyl-2-butenyl ester kyseliny kávové

 

isopent-3-enyl ester kyseliny kávové

3-methyl-3-butenyl 3-(3,4-dihydroxyfenyl)-2-propenoat

2-methyl-2-butenyl ester kyseliny kávové

2-methyl-2-butenyl 3-(3,4-dihydroxyfenyl)-2-propenoat

3,3-dimethylallyl ester kyseliny ferulové

3-methyl-2-butenyl-(4-hydroxy-3-methoxyfenyl)-2-propenoat

isopent-3-enyl ester kyseliny ferulové

3-methyl-3-butenyl 3-(4-hydroxy-3-methoxyfenyl)-2-propenoat

Pterostilbene

 

Xantorrhoeol