Mateří kašička
K méně prozkoumaným včelím produktům patří také
mateří kašička . Její výhodou z hlediska využití v lékařství je fakt, že je to produkt, který je možno ze včelstev získat v téměř stejném složení, které se liší mezi jednotlivými včelstvy velmi málo. To jej činí na rozdíl od propolisu či pylu využitelným i z hlediska požadavku na standartní složení. Účinky mateří kašičky jsou asi nejvíce prozkoumány a využívány v oblasti kosmetiky, avšak i vnitřní užití mateří kašičky má velmi zajímavé využití.Mateří kašička člověka fascinuje již velmi dlouhou dobu. Známé jsou oblasti použití mateří kašičky již v dobách starověkých kultur. Poznání mateří kašičky se rozvíjelo s postupným poznáváním biologie včel, kde bylo patrné, že mateří kašička musí obsahovat velmi hodnotné a lehce stravitelné látky, protože včelí plod, který je mateří kašičkou krmen, roste obdivuhodně rychle a přitom produkuje minimum odpadních látek.
Tak jako u ostatním včelích produktů je doménou použití mateří kašičky především lidové lékařství, ale uplatnění našla i v moderní medicíně, především v dermatologii a kosmetice. Velmi zajímavé účinky při vnějším i vnitřním užití prokázaly i četné studie z poslední doby.
Nejvíce mateří kašičky se jednoznačně vyprodukuje v Číně, kde jsou včelařské farmy, které se na získávání mateří kašičky specializují. Hojně je také využívána v tradiční čínské medicíně.
O rozvoj využívání mateří kašičky se zasadil Doc. MUDr. Eugen Malý – někdejší přednosta kožní kliniky v Košicích. Nejvíce se mateří kašička konzumuje v Japonsku a Jižní Korei.
Původ a vznik mateří kašičky
Mateří kašička je tvořena v hltanových žlázách dělnic, u kterých se rozvíjí v době, kdy pečují o plod. Mateří kašičku využívají včely pro krmení raných stádií plodu dělničího i trubčího, mateří plod je krmen kašičkou doslova ad libitum.
Mateří kašičku včely nikde neukládají, ale je okamžitě využita a předána larvičkám včelího plodu, které ji konzumují.
Detail hlavové čísti s vyobrazením hltanových žláz (IBRA,2009)
Fyzikální vlastnosti mateří kašičky
Mateří kašička je homogenní substance kašovité konzistence.
Barva |
bílá až smetanově žlutá |
Vůně |
málo výrazná, typická a mírně nakyslá |
Chuť |
výrazná hořko sladko kyselá, typická pro mateří kašičku |
Specifická hmotnost |
cca 1,1 g.cm–3 a je částečně rozpustná ve vodě (0,3 g·100 ml-1) Částečně je rozpustná v etylalkoholu, acetonu a éteru |
Viskozita |
mění se podle obsahu vody a stárnutím se zvyšuje |
Bod tání |
cca 55 °C |
Pro mateří kašičku jsou typické sekundární příměsi (zbytky košilek plodu, pylová zrna, drobné kousky vosku atp.). Tyto sekundární příměsi mohou posloužit také pro průkaz pravosti mateří kašičky, i když nepatří mezi často falšované včelí produkty.