Důkaz porušení medu škrobovým sirupem, škrobovým cukrem a sladovými výtažky (Fieheho reakce II)

Princip: Dextriny obsažené ve škrobovém sirupu, cukru a sladových výtažcích se srážejí ethanolem v kyselém prostředí upraveném kyselinou chlorovodíkovou, kdežto dextriny přítomné v medu se za stejných podmínek nesrážejí.

Potřeby: Vodní lázeň, váhy, sklo, filtrační papír

Chemikálie a roztoky:

  • Kyselina chlorovodíková koncentrovaná, HCl (r=1,18 g.cm-3)
  • Ethanol 96%
  • Tanin (prášek)

Postup:

Ze zkoušeného medu se připraví vodný roztok ve váhovém poměru 1+2 (např. 2 g medu a 4 ml destilované vody). K medovému roztoku ve zkumavce se přidá na špičku nože tanin, obsah se promíchá a zahřeje se na vroucí vodní lázni, až se srazí bílkoviny. Pak se obsah ochladí a zfiltruje přes středně hustý filtr tak, aby filtrát byl čirý. Ke 2 ml filtrátu se přidá kapka kyseliny chlorovodíkové, obsah se promíchá a po stěně doplní 4 ml ethanolu.

 

Vyhodnocení:

Při porušení medu uvedenými látkami vzniká na rozhraní vodné a alkoholové fáze bílý zákal (kroužek) sražených dextrinů. Čím je intenzivnější a širší, tím lze usuzovat na vyšší obsah cizích látek v medu. V pravém včelím medu se při stejném postupu zkoušky zákal netvoří. Opalescence alkoholové vrstvy u medovicových medů se nepovažuje za pozitivní reakci.

Poznámka: Zkouška bezpečně prokáže 2% přídavek škrobového sirupu a sladových výtažků ve včelím medu, 1% koncentrace bývá nepatrná.