Stanovení sacharosy dle Lana a Eynona - rozhodčí metoda
Princip: Základem této metody je Walkerova inversní metoda. Zjistí se obsah redukujících cukrů před inversí a veškerých cukrů po inversi titrační oxidoredukční metodou na methylenovou modř a z rozdílu se vypočítá obsah sacharosy násobením faktorem 0,95.
Potřeby: Elektrický vařič, odměrné sklo
Chemikálie a roztoky:
Chemikálie pro předběžnou a vlastní titraci (viz předchozí úloha):
- Fehlingův roztok I
- Fehlinguv roztok II
- Standardní roztok invertního cukru (1%)
- Zředěný roztok invertního cukru (2 g.l-1)
- Methylenová modř-indikátorový roztok (0,2%)
- Kyselina chlorovodíková HCl (6,34 mol.l-1)
- Hydroxid sodný NaOH (5 mol.l-1)
- Suspenze hydroxidu hlinitého
- Bromthymolová modř – indikátor
- Křemelka nebo pemza v prášku
Postup:
Příprava roztoku medu:
a) U medů, které jsou zakalené, tj. obsahují sedlinu: 25 g homogenizovaného medu se rozmíchá s malým množstvím vody a kvantitativně se vpraví do 100 ml odměrné baňky. Přidá se 5 ml suspenze hydroxidu hlinitého, promíchá a doplní destilovanou vodou při 20 °C po značku. Pak se přefiltruje přes skládaný filtr, 10 ml tohoto filtrátu se zředí destilovanou vodou do 250 ml odměrné baňky a dobře promíchá.
b)U ostatních medů: 2 g homogenizovaného vzorku se rozpustí v destilované vodě a vpraví se kvantitativně do odměrné baňky na 200 ml. Doplní se vodou při 20 °C po rysku.
Vlastní stanovení:
a) Inverse zkoušeného vzorku: 50 ml roztoku medu se odpipetuje do odměrné baňky na 100 ml, přidá se 25 ml destilované vody a zahřeje se na 65 °C ve vodní lázni. Pak se přidá 10 ml roztoku kyseliny chlorovodíkové, baňka se vyjme z lázně a nechá se postupně chladnout 15 minut při laboratorní teplotě. Vychladí se na teplotu 20 °C a neutralizuje roztokem hydroxidu sodného za použití lakmusu nebo bromthymolové modři jako indikátoru. Baňka se vytemperuje na 20 °C a doplní vodou na 100 ml.
b) Předběžná a vlastní titrace. Stejná jako v předchozí úloze.
Výpočet:
Obsah sacharosy v % (x) se vypočte podle vzorce:
kde:
a b |
množství invertního cukru po inverzi [%] množství invertního cukru před inverzí [%] |
Obsah invertního cukru po inverzi se vypočítá podle vzorce:
kde:
y | množství zředěného roztoku medu v g medu.100 ml-1 roztoku, přičemž platí: |
|
pro první postup přípravy vzorku: c1 = n1/50 pro druhý postup přípravy vzorku: c2 = n2/4 kde n1, n2 jsou původní navážky vzorku [g] |